Star Wars: Skywalker’ın Yükselişi

star-wars

Bu yazımızda Star Wars: Skywalker’ın Yükselişi filminin incelemesi yapacağız.

Star Wars filmleri dünyada sadece birkaç filmde olabilecek bir kitleye sahiptir. Bu kitle kendi aralarında serileri üçerli parçalara bölmüş ve bu üçlemelerin kimine sıkı sıkıya bağlıyken kimini de adeta gömmüştür. Böyle geçmiş birikimi olan bir yapımı tekrardan devam serileriyle çekmek büyük bir cesaret örneğidir. Bu üçlemenin ilk filminde beğenen beğenmeyen filme gitmiş ve hasılat rekorları kırılmıştır.

Daha sonra Star Wars: Son Jedi filminde yönetmen değişmiş daha yenilikçi bir bakış açısıyla yaklaşmış ve evrende ne kadar eski filmlerden alınan çıkarımlar varsa onları değiştirme yoluna gitmiştir. Fakat bu film gişede büyük bir hüsrana uğramıştır. Disney küresel çapta bir şirkettir ve maddi beklentileri vardır. O yüzden Star Wars: Skywalker’ın Yükselişi filmini Star Wars: Güç Uyanıyor yönetmenine emanet etmişler ve seyirci ne istiyorsa filme onu koy demişlerdir. İzlediğimiz filmde bir seri üretim ürünü gibi bir görünüme bürünmüştür. Fakat filmden gene de bazı çıkarımlar yapabiliriz.

Öncelikle ışın kılıcı bir iktidar öğesidir. Bu kılıç feminist çıkarımlar göz önünde tutularak Rey ve Leia arasında gidip gelmektedir. Bu iktidar öğesi aynı zamanda Militarist ve Emperyalist düzene karşı bir başkaldırı objesi haline de gelmiştir. Filmde Rey ve soyadı hakkında bir hikaye kurulmuştur. Rey’ e sorduklarında ilk başta bir soyadı olmadığını söylemiş daha sonra aslında dedesinin soyadını taşıdığını öğrenmiş ve film sonunda soyadı sorulduğunda “Skywalker” demiştir. Bu anlatılan olay küresel çapta kadınların soyadı yükümlülüklerine bir örneklem taşımaktadır. Rey kendi soyadını kendi seçerek bu konu hakkındaki yorumunu izleyiciye sunar.

Adam Driver oyunculuğu artık başka seviyelere geldi. Ondan çok güzel bir Kylo Ren performansı izliyoruz. Star Wars : Güç Uyanıyor filminde Kylo Ren’ in babasını öldürmesi aslında Freud’ un iğdiş kompleksi ile açıklanabilir. Daha sonra bu filme geldiğimizde Kylo Ren gene bir iktidar objesi olan Dark Vader maskesine dokunur ve iktidara duyulan özlemi seyirciye aktarır. İlerleyen sahnelerde Rey, bu maskenin bulunduğu standı yok eder ve maske yere düşer. Bu yere düşüş aslında Kylo Ren için iktidarın gözden düşüşüdür. 

Filmde başrol karakterlerden biriside Finn’ dir.Finn iktidara,yozlaşmaya,militarizm ve emperyalizm e karşı başkaldırıda bulunan siyahi ırkı temsil eder. Bu filmde de tek olmadığını öğrenir ve direnişin ana rolünü üstlenir.

Güç olgusu bu yeni üçleme ile değişmiştir

.Önceki serilerde güç iyiliğin ve saflığın sembolüyken yeni üçlemede gücün kendisi değil nasıl kullanıldığı onun niteliğini belirlemiştir. Örnek olarak Rey karakterinin içindeki güç aslında kötü bir güçtür. Fakat kendisi bu gücü iyi yönde kullanmıştır. Bunu birazda ABD dış siyasetiyle işgillendirebiliriz.

Yönetmen sinema seyircisi ne sever ne gibi durumlar bana hasılat kazandırır bakmış ve hemen hemen bütün büyük yapımlarda kullanılan kötüye karşı topyekün mücadele olgusunu filminde kullanmıştır. Uzay gemisi üzerinde At bile binmişlerdir. Hatta seyirici küçük tatlı droidler seviyor demişler yeni bir droidde eklemişlerdir. Sonunda klasik Star Wars sonları gibi iyilik kazanmıştır.

Star Wars: Skywalker’ ın yükselişi eleştirisi ve incelemesi yazımızın sonuna geldik.


Yazı dolaşımı

Exit mobile version