Klaus Eleştirisi ve İncelemesi

images (1)

Bu yazımızda Klaus Eleştirisi ve İncelemesi yaptık. Umarım yazımızı beğenirsiniz.

Bu Klaus Bildiğimiz Klaus

Klaus, 2020 oscar animasyon adaylarının en dikkat çekici filmidir. Filmde kraliyet posta servisinin zengin varisi (Jesper) babası tarafından kutuplarda bir şehre gönderiliyor. Üzerine konan posta kotasını doldurmazsa evlatlıktan ret yiyeceği bildiriliyor. Gittiği şehirde Jesper eski bir oyuncak yapımı ustası (klaus) ile karşılaşıyor ve maceramız başlıyor.

Öncelikle Klaus güzel bir yılbaşı filmi.

Oscar adaylığı sebebiyle incelemek için izledim fakat keşke yılbaşı zamanı izleseydim dedim. Filmde herkesin bildiği noel baba efsanesi son zamanların meşhur insanlaştırma eğilimiyle anlatılıyor. Nedir bu insanlaştırma eğilimi? Öncelikle bu benim kendimce bulduğum bir isim. Yeni çıkan veya şu an sezonları devam eden süper kahraman dizilerinde işlenen karakterlerin özel güçleri (mutasyon hariç) belirli bir teknolojiye veya fiziksel güce dayanıyor. Klaus filminde de noel babanın ren geyikleriyle kızak çekmesinden bacadan girmesine sayısız mit insanlaştırılıyor. Noel baba figürü bildiğiniz gibi bazı dinlerle anlatılmaktadır. Fakat bu filmde yılbaşı zamanı hariç herhangi bir din öğesi kullanılmıyor. Mesela ne ibadet gösterilmiş ne de kilise çanı. Noel baba figürü evrensel,dil,din ve ırk ayrımı yapmadan sadece çocukların mutluluğundan haz alan biri olarak işlenmiş.

Filmde anlatılan şehir/kasaba oldukça gelenekçi bir kasaba ve gelenekler sorgulanamaz halde. Klaus ve Jesper ortaklığı ve Yapılan her iyilik, başka bir iyiliği doğurur mottosuyla kasaba o karanlık günlerinden aydınlık günlere geçiş yapıyor. Eskiden neredeyse her yılbaşı zamanı kar yağar işi gücü bırakıp bembeyaz örtüyle kaplı dışarıyı izlerdik. Oldukça romantik bir davranış gibi gözükse de hemen hemen hepimiz bunu yapar hatta saat gözetmeksizin çıkar kar oynar ve kardan adamlar yapardık. Bu filmde sanki ben bir pencerede oturmuşum ve dışarıdaki kar manzarasını izliyormuşum gibi hissettirdi. Bir animasyonda bunu başarabilmek önemli bir başarımdır.

2020 En İyi Animasyon filmi oscarı için kesinlikle adayım Klaus. Netflix bu film için yüksek bir bütçe ayırmış ve yapımı çok uzun bir süre almış. Bu emeklerinin karşılıklarını bir ödülle taçlandırmaları gerekli. Akademi zaman zaman şaşırtıcı kararlar alsa da evrensel ilkeler gözetilmiş bu film için doğru kararı vereceklerine eminim.

Klaus Eleştirisi ve İncelemesi yazımızın sonuna geldik. Mutlaka filmi izlemelisiniz. İyi Seyirler.

Yazı dolaşımı

Exit mobile version