Ragnarok Eleştirisi ve İncelemesi

MV5BZTA5YTZhNmYtZDI4ZS00MDU5LWIxY2QtOTQ4MTZhODMzMWVjXkEyXkFqcGdeQXVyOTEwMDEwNzc@._V1_SY1000_CR0,0,706,1000_AL_
Ragnarok | Resmi Fragman | Netflix

Ragnarok eleştirisi ve incelemesi yaptığımız yazımıza hoşgeldiniz. Ragnarok dizisi netflix platformunda yayınlandı. Dizi küçük bir kasabaya yeni taşınan ailenin ve çocuklarının yaşadıklarını anlatıyor. Dizi ilk bakıldığında tam bir gençlik dizisi. Bütün gençlik dizisi eklentileri senaryoya yerleştirilmiş ve hatta bazı örneklerle benzerlikler göstermiştir.

Dizi adını iskandinav mitolojisinde geçen Rangarökten almıştır. İnternette bu kelimeyi arattığınızda direkt “Ragnarök, İskandinav mitolojisindeki kıyamettir. Rivayete göre her yerde savaş ve ölüm olacaktır” sonucu çıkmaktadır. İlk bölümde karakterlerimiz kasabaya vardıklarında yolda karşıdan karşıya geçmeye çalışan akülü araba kullanan biriyle karşılaşır. Bu kişi bizim çıkarımlarımıza göre Odin’dir.Daha sonra Magne karakterine yaşlı bir kadın dokunur ve karakter süper güçlere sahip olur. Bu yaşlı kadında Odin’in Eşi Frigg‘ tir. Yazının gidişatından anlayanlar anladı anlamayanlar içinde Magne‘de bildiğimiz Thor‘dur. Magne‘nin erkek kardeşi de Loki‘den daha çok Loki‘ye benzemesiyle dizinin gelecek sezonlarında Loki’yi kesin bir şekilde göreceğimizi bize anlatmaktadır.

Dizinin bir de kötü ailesi vardır. Bu aile Jutullar olarak bilinir. Buradaki ufak bir kelime oyunuyla dizide 3. bölümde türlerini öğrendiğimiz ailenin iskandinav mitolojisinde bilinen adıyla Jotun yani devler oldukları anlaşılmaktadır. Dizinin bölüm adlarına baktığımızda yeni çocuk, 541 metre, Jutulheim, ginnungagap diye devam ettiğini görüyoruz. Diziye başlarken bölüm adlarına bakan bir kişi kendi kendine spoiler yemiş oluyor. Jutulheim aslında devler diyarı olan jotunheimdan geliyor. Ginnungagapta gene iskandinav mitolojisinde dünyanın başlangıcı her şeyin başladığı yer olarak biliniyor. Düşük bütçeli olması nedeniyle bu tanrı ve dev savaşları pek göze hitap etmese de küçük bir Norveç yapımından ne beklerseniz onu karşılıyor.

Netflix yapımlarında fantastik öğeler yerleştirilmiş küresel çapta mesaj içeren yapımlar çoğalıyor. Bunların en yenisi de Ragnarok. Dizide çevre kirliliği, küresel ısınma, insanları çok uluslu şirketlerin yönetmesi gibi konular çok güzel işleniyor.

Gençlik öğeleri var fakat bunlar sağdan soldan toplama tarzında yapılmış.

Genç çocuk lise kafeteryasında en popüler olmayan çocuğun yanına oturarak bu klişeler başlıyor. Alacakaranlık edasında bir aile konumlanıyor. Percy Jackson’daki gibi ana karakterimiz disleksi hastası. Sex Education vari her 3 kişiden biri eş cinsel. Bunları daha da arttırabiliriz. Dizi sosyal mesaj+ gençlik + mitoloji konularını koyarak hiç olmadı birisinden yakalarız demiş üstüne çok popüler karakterler olan Thor ve Loki’den daha çok Loki olan bir çocuğu eklemiş bir de Alacakaranlık edasında konumlandırınca aslında çok şey yaptım sanmış olabilir. Tabi düşük bir bütçe ve çeşitli geri kazanımlar alma korkusu bunlara onu yaptırmış olabilir.

Ragnarok Eleştirisi ve İncelemesi yazımızın sonuda geldik. Dizi küresel konulardaki mesajları dışında eh işte diyebileceğimiz bir klasmandaydı. Kendimce incelemesini yapmak için izledim ve bitirdim. Onun dışında üçüncü bölümde falan kapatabilirdim.

Yazı dolaşımı

Exit mobile version