The Two Popes Film eleştirisi

İki Papa İki İnsan(Oscar Özel)

The Two Popes film eleştirisi yazımıza hoşgeldiniz. Usta oyuncular Anthony Hopkins ve Jonathan Pryce i kadrosunda bulunduran iki papanın hikayesini anlatan yapım kimilerine göre bir propaganda filmidir. Kimilerine göre de bir belgeseldir. Ne kadar gerçek olaylara dayanan bir yapım olsa da bunun kurmaca bir yapıda oluşturulmuş film olduğunu unutmamak gerekir.

Film mevcut Papanın ölüp yenisinin seçilme ritüeliyle başlıyor,insanlar büyük bir heyecanla bu kararı bekliyor ve karar açıklanıyor. Filmin merkezinde olan papaların birbirinden zıt düşüncelere hakim olduğu en başından belirtiliyor. Resmi kıyafetleri olsa da Papa beyaz kıyafetiyle gelenekselciliği temsil ederken Halefi Siyahlar içinde yenilikçiliği temsil ediyor. Papa değişimin ödün vermek olduğunu düşünürken Halefi bunun sadece bir değişim olduğunu savunuyor.

Papanın yolculuklarını sadece beyaz bir helikopterle yapması duyamadığı tanrıyı yerde değil gökte araması hatta kendini orada konumlandırması bizi derinden yakalıyor. Roma üzerinde uçarken İki Papanın Kolezyum üzerinden uçmaları bu ikilinin filmin ilerleyen dakikalarında bir mücadeleye tutuşacaklarını anlatıyor. Arka planda yenilenmiş bir sürümüyle çav bella çalması aslında kazanan tarafın yenilikçi taraf olacağını bizlere açıklıyor. Kardinal Bergoglio’nun roma sokaklarından içimizden biri edasıyla dolaşması, sokaktan pizza yemesi ve hatta toplu taşımayla Vatikan’a gelmesi biraz bu film propaganda filmidir söylemlerini doğruluyor.

İki papanın Sistine Şapeli altında günah çıkarmaları ikisinin de bu muhteşem eserin yaratıcısı Michelangelo’nun altına gizlediği fikir olan akılcılıkta buluşmalarını gösteriyor. Flashbacklerde Bergoglio’nun kumandanla konuşurken arka planda açık olan tenis maçındaki gibi servisi kırılıyor. Bergoglio’nun kutsal kitapla yetinmeyip bütün kitaplara aynı muameleyi yapması geçirdiği değişimi özetliyor. Filminde dediği gibi Papalığın duvarlar örmesi değil köprüler yapması mesajı açıkça iletiliyor. Pedofilinin bahsinin geçtiği sahnelerin sesinin kısılması bize bir çığlık gibi geliyor.

Karşılıklı olarak günah çıkardıktan sonra Papa Benedict halkın arasına karışıyor ve filmde söylendiği gibi tanrıyı hareket halinde yolda aramaya başlıyor. Çekilen flu ve bozuk fotoğraflar bu düşünceyi seyirciye aktarıyor.

Film ister propaganda isterse belgesel olsun usta oyunculuklarla kendini izletiyor. Büyüleyici Roma manzaralarıyla, ihtişamlı Sistine Şapeli’le ve Arjantin’in arka sokaklarıyla film görsel bir şölen sunuyor. Fakat insan sormadan edemiyor. O Pedofili rahiplere ne oldu şimdi neredeler ve cezalarını çektiler mi?

Bu yazımızda The Two Popes film eleştirisi sunduk. Oscar ödülleri için hazırladığımız diğer içeriklere sitemizden ulaşabilirsiniz. İyi günler.

Yazı dolaşımı

Exit mobile version