Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok Eleştirisi

2bbfacb1deb9fdf736855997d8fb58b4

Onudaizledim.com’dan herkese merhaba. Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok Onur Ünlü’nün, 2017 yapımı ismiyle bağlam anlamında zıt diyebileceğimiz polisiye türünde ki filmi. Filmin ismine nazaran içinde pek aşk unsuru barındırmaması daha çok karakterlerin duygularına yoğunlaşmamızı sağlayan bir hikâye anlatımı mevcut. Filmi adı yüzünden izleyecek olanları bu konuda pek memnun etmeyeceğini söylemeliyim. Çünkü filmde bir aşk öyküsünden daha çok, kendi öyküsü içinde çırpınışlar yaşayan bir adamın duygularını hissetmeye çalışıyoruz.

Onur Ünlü deneysel filmlerinden bir yenisini daha seyircinin beğenisine sunmuş. Türk Sinemasının son yıllarda en üretken isimlerinden olan Ünlü genel izleyici kitlesine hitap etme kaygısından daha çok kendi söylemiyle eğlendiği filmler için yönetmen koltuğuna oturuyor. Ana akım seyircinin Ünlü’nün sinemasını Güneşin Oğlu filmiyle keşfettiğini söylemek sanırım yanlış olmaz. Sinemada çok az izlenmesine rağmen televizyonda yayınlanmasının ardından bu film çok sevilmişti ve defalarca televizyonda oynamaya devam etti. Bu ivmeyle belki de filmleri sinemada daha çok yer bulur diye beklerken maalesef çok az salonda Ünlü’nün filmleri kendisine yer bulabiliyor. Aslında bu durumun tüm festival filmleri için geçerli olduğunu söylemek mümkün.

Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok filminden bahsetmek gerekirse

35 yaşlarında dışarı ile bağlantısı zayıf içine kapanık bir cinayet masası dedektifidir Salim (Fatih Artman). Eşiyle boşanması, pek vakit ayıramadığı iki yaşlarında ki çocuğu ve hayat kadını bir annesi. Tüm bunların üzerine aldığı tedavinin de işe yaramadığını öğrenince birkaç ay içerinde tamamen kör olacak bir polistir Salim. Bu sırada yeni bir cinayet davası için gittiği evde kocası öldürülmüş doğuştan kör olan Handan (Demet Evgar) ile tanışır. Birkaç ay içinde kör olacak Salim Handan Hanım’a çok derin bir aşk duygusuyla bağlanır. Hislerine karşılık bulamayınca cinayetin baş şüphelisinin eşi olan kör Leyla (Hare Sürel)’ya dikkatini yöneltmeye başlar. İki kör kadın ve kör olacak bir polis memurunun duygularının çarpışma hikayesi. Salim’in aynı zamanda hayat kadını olan annesinin de kör olması seyirciye farklı bir deneyim sunuyor.

Film boyunca dayanılan felsefi-mitolojik unsurlar Türk sinemasında pek eşine rastlanır cinsten değil.

Salim ve annesinin ilişkisi tam anlamıyla olmasa da Oedipus mitine göndermelerde bulunuyor. Aynı zamanda Handan ve Leyla ile olan ilişkisi de klasik Yeşilçam dramalarını taşlar nitelikte. Kamera açılarının kullanımı bazen bir tablo niteliğinde bazen ise rahatsız edici bir bakış açısı ile karaktere odaklanmamızı sağlıyor. Onur Ünlü aslında bunu çoğu zaman filmlerinde kullanan bir yönetmen. Kendini tekrar etmekten ziyade seyirciye farklı hikayeler farklı deneyimle sunmaktan kaçınmıyor. Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok filminde ise bu deneyimi bir temele oturtarak göz organın varlığı, işlevi, görünen veya anlaşılan dünya gibi felsefi bir yaklaşımda bulunuyor. Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok herkesin seveceği bir film olmasa da farklı bir deneyim yaşamak isteyenler için tavsiye edebilirim. Demet Evgar başarılı bir oyunculuk sergilemiş Fatih Artman’ın performansı da gayet yeterli.

Tüm Onur Ünlü filmleri arasında bence Onur Ünlü filmografisi için önemli bir yapım Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yoktur. 83 dakikalık süresi ile film severler için şans verilmesi gereken bir yapım. Netflix aracılığı ile filme ulaşmak mümkün. Ayrıca Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yoktur 24. Adana Film Festivalinde açılışını yaparak geceyi En İyi Yönetmen ve En İyi Film olmak üzere 4 ödülle kapatmıştır.

Yazı dolaşımı

Exit mobile version